Grisar

På Klevs Gård finns det två svinstallar med sammanlagt 760 slaktsvinsplatser. Från smågrisproducenten Stefan Broberg levereras smågrisarna när de 8 veckor. Då har de under 2 veckor avvants från att dia och lärt sig äta vanligt foder. På Klevs Gård bor grisarna tills de är 4 – 5 månader då de lämnas till slakt. De får mat minst tre gånger per dag och har fri tillgång till färskt vatten. Fodret består främst av egenproducerat foder så som vete, rågvete, havre, korn, åkerbönor och rapskaka.

 

Varje morgon rengörs grisarnas boxar och ny halm strös för att de ska kunna bädda. Grisar gillar att bädda vilket betyder att de bär med sig halmen tills sin favoritsovplats. Grisar är mycket sociala djur och hälsar djurskötaren välkommen med bökande tryne och nafsanden i stövelskaftet. En viktig pusselbit i grisarnas foder är god tillgång till protein. Klevs Gård strävar efter att så mycket som möjligt av detta protein ska komma från gården. Därför odlas åkerbönor som är rika på protein. Det odlas även raps som pressas till rapsolja. Vid denna pressning bildas restprodukten rapskaka som också är ett smakligt protein. Både åkerbönor och rapskaka är beståndsdelar i grisarnas foder. Att gården kan producera eget protein gör att man bara behöver köpa in en liten del.

 

Under varumärket Kustkött är allt griskött från Klevs Gård, det finns bland annat på ICA Hedemyrs i Tanumshede.

 

IMG_4030