Höns

På Klevs Gård finns ett hönshus med plats för 6000 frigående värphöns. Varje dag kan du köpa färska ägg i vår gårdsbutik.

 

Från uppfödaren kommer hönsen till Klevs Gård när de är 15 veckor. Efter att ha gjorts sig hemmastadda börjar de värpa och det tar tre till fyra veckor. I början är äggen små och väger 45 gram och skallet är starkt. En höna lägger ungefär ett ägg per dag under cirka femton månader och mot slutet av värpperioden har äggen ökat i vikt och väger 65 gram och har ett tunnare skall. Det finns både vita och bruna hönor på Klevs Gård. Bra att veta är att vita hönor lägger vita ägg och bruna hönor lägger bruna ägg.

 

Hönsen på Klev

I hönshuset kan hönsen röra sig fritt mellan värprede och fodertråg. De har en ströbädd där de få utlopp för sitt naturliga beteende att sprätta. Hönsen har fri tillgång till färskt vatten och foder. På Klevs Gård får hönorna foder som består av egenproducerat spannmål så som vete, rågvete, havre, korn, åkerbönor och rapskaka. Hönsen behöver också tillgång till krossad kalk för skalkvaliten. Djurskötaren tittar till hönsen några gånger per dag för att säkerställa att de har vatten och foder samt kolla så att alla hönsen mår bra. Äggen samlas in, sorteras och paketeras i samband med morgontillsynen. När vädret tillåter har hönsen på Klevs Gård tillgång till en utegård dit de kan gå när helst de vill under dagen. Kom gärna och besök vår höns på utegård.

 

Du som är intresserad av värphönsuppfödning besök gärna Gimranäs AB.

 

IMG_4117