Växtodling

Klevs Gård brukar omkring 500 ha åker och har 30 ha betesmark. På gården odlas det bland annat höstraps, höstvete, havre, ärtor, åkerbönor, gräsfrö och lin.

 

Odling och eko

Spannmålen används dels som foder till gårdens djur samt till egna produkter. Resterande säljs till livsmedelsindustrin. Vi säljer de flesta av våra odlade produkter till Lantmännen där de bland annat blir mjöl, flingor och pasta. Du hittar dem under varumärkena Kungsörnen, Axa, Korvbrödsbagarn, Start! med flera. 

Odlingen består av både höst och vårgrödor och vi odlar mesta delen av våra areal ekologisk. Höstgrödorna sås i september och växer till sig under någon månad för att överleva vintern. När våren och värmen kommer kan höstgrödorna efter stränga vintrar se rätt livlösa ut men starka plantor överlever oftast och tillväxten kan fortsätta fram till augusti då de skördas. Vårgrödorna sås i april och har tre månader på sig att bli färdiga då även dessa skördas i augusti och september. Då vårgrödorna har en kortare växtsäsong blir oftast inte skörden lika hög som för höstgrödorna. Klevs Gård försöker därför odla så mycket höstgrödor som möjligt. 

Klevs Gård jobbar aktivt med ett så hållbart jordbruk som möjligt. Om man på ett fält enbart odlar samma gröda år efter år blir det problem med ogräs, svampsjukdomar och skadedjur. Därför arbetar gården med att växla mellan olika grödor. Det är extra viktigt i den ekologiska odlingen där vi inte har möjlighet att använda kemiska bekämpningsmedel.

 

“Ett hållbart jordbruk är viktigt, vill att våra barn och barnbarn ska växa upp med naturen och känna trygghet och samtidigt odla framtidens mat”

— Johan Christensson

Hur går det till?

Innan man sår måste jorden bearbetas för att fröet ska få så bra förutsättningar som möjligt till att växa. Huvudsakligen används plogen för att skapa lucker jord och bekämpa ogräs. Klevs Gårds mål är dock alternativa bearbetningsmetoder för att öka jordens bördighet och inlagring av kol, en utmaning i ekologisk odling. Det innebär att man inte använder sig av plogen för att vända på jorden innan sådd, istället används andra metoder. Exempel på effekter kan vara en odlingsjord som innehåller mer halm i ytan från tidigare odlade grödor och denna halm blir mat till de daggmaskar som lever i jorden. Daggmaskarna gräver i sin tur många hål och gropar i marken som växtens rötter sedan kan använda för att leta näring och vatten. Att öka antalet daggmaskar och nyttoinsekter i marken är ett viktigt miljömål för Klevs Gård. Det skapar en bördig och långsiktigt odlingsbar jord samtidigt som koldioxid binds in i marken.

Under vår och försommar tillförs näringsämnen och ogräs bekämpas med hjälp av en radhacka. Fråga oss gärna om ni vill veta mer om hur detta går till. Under sommaren växer grödorna så det knakar i det bohuslänska gynnsamma kustklimatet. 

När hösten kommer är det dags för skörd och Klevs Gårds skördetröska är utrustad med senaste teknik för att så skonsamt som möjligt ta hand om de odlade produkterna. Efter skörd måste spannmålen torkas för att kunna lagras och hålla god kvalité under en längre tid. Torkningen sker med hjälp av varm luft som blåses genom spannmålen. För att värma upp luften eldas rapsolja som vi själva pressar fram ur vår egenodlade höstraps. Från ett hektar höstraps får vi fram så mycket olja att det räcker till att torka spannmål odlat från cirka 40 hektar. Rapspressningen ger också restprodukten rapskaka som används som foder till äggproduktionen. Efter torkning lagras mycket av produkterna i gårdens stora silos i väntan på användning på gården eller försäljning.

Lokalt kretslopps tänk

Klevs Gård samarbetar med Rena Hav och kommer ta emot den biogasrötrest som skapas i deras biogasanläggning i anslutning till fiskindustrin i Kungshamn. Denna rötrest blir gödsel till våra grödor och hjälper oss att lägga om växtodlingen mot ekologisk odling. Tillsammans utreder vi också möjligheten till ett lokalt fiskfoder, läs mer här.

Ny klimatsmart energilösning

Klevs Gård har behov av att ersätta dagens delvis fossilberoende och oeffektiva uppvärmningssystem med ett fossilfritt alternativ som garanterar en långsiktig klimatsmart och ekonomisk energilösning. Läs mer här.

EKO Etablering av cirkulärt och vallbaserat bioraffinaderi i Norra Bohuslän

Projektet ska undersöka förutsättningarna att etablera ett grönt bioraffinaderi där högvärdigt foderprotein ska utvinnas ur vall bestående av gräs och klöver, läs mer här.